De wortels van Xcusa bevinden zich op het eiland van de maffia en de olijven: Sicilië. Melvin Vittali en Maarten van Tongeren vertrokken in januari 1996 naar het Italiaanse eiland voor een internationaal uitwisselingsprogramma. De van de Italiaans lerares geleende Spaanse gitaar zorgde op de internationale studentenfeesten voor een ons Nederlanders ongekende exotische sfeer. Op diverse dakterrassen werden covers, maar ook eigen nummers ten gehore gebracht. De gitarenkoorts sloeg over naar Melvin en bij thuiskomst had deze toenmalig 22 jarige Lissenaar een 4 maanden durende spoedcursus gevolgd bij zijn kamergenoot Maarten.

Boven een Leidse kapperszaak werd de samenwerking voortgezet en werden er twee mensen toegevoegd. Peter Witteman nam plaats op de drummerskruk en Ivo Vittali werd gebombardeerd tot zanger. Er werd gewerkt aan covers maar lang hield de samenwerking niet stand: Melvin maakte carrière en Maarten trouwde kreeg twee kinderen. Het muzikale pad stokte hier.

Enige tijd later werd een nieuw Xcusa gesmeed. Ditmaal was Griekenland de bakermat voor samenwerking en een daaruit vloeiende vriendschap. Tom Roozen en Melvin Vittali ontmoetten elkaar daar en deelden de interesse voor de gitaarmuziek. Toen Tom eenmaal een huis in Haarlem kocht met een daarbij behorende geluidsstudio werd het verlangen om muziek te maken alsmaar groter. Ivo Vittali werd benaderd als zanger, toetsenist Milco Sprink werd uit een kroeg geplukt, drummende Gino van der Spree werd door Tom binnengehaald en op zijn beurt haalde Gino bassist Leo Verkruissen naar de Haarlemse studio.

Vanwege het stichten van een gezinnetje stopte Tom Roozen met zijn gitaarkunsten in Xcusa. Zijn vervanger heet uiteindelijk Mathijs Vleeming. Niet alleen zijn gitaarspel geeft de doorslag om Mathijs te laten participeren maar ook de omgang met deze krulbollende flierefluiter is prettig. Mathijs’ inbreng voegt nou net het ingrediënt ‘volwassenheid’ toe aan de Xcusaanse klanken. Na enig overleg heeft ook Milco de band verlaten. Ondanks zijn groot enthousiasme gedurende drie jaar, had Milco niet de klik met de Xcusaanse klanken ‘New Style’. Gastmuzikant Hans Duyn vervulde tot maart 2010 een bijzonder welkome gastrol, maar wilde terug naar zijn roots: de blues!

Om lekker te kunnen spelen en het publiek te laten genieten, is goed geluid noodzakelijk. Voor menig gig maakt Xcusa hiervoor gebruik van de diensten van Vader en Zoon Klomp. Hoogglans is uit, mat is in… Andre en Gerard weten de boel binnen drie kwartier aan te sluiten, maar dan staat het ook. Muziek als een huis! Onze roadies… dat we dat nog mogen meemaken…

Ondanks alle plezier, kent 2011 een dieptepunt. Na 8 jaar muzikaal vertier besloot onze vriend en bassist Leo Verkruissen een einde te maken aan zijn leven. Dit heeft ons allen diep geraakt ✟

Na een periode van rust en bezinning hebben wij ons herpakt. We kenden hem eigenlijk al jaren uit het circuit, de klik was er altijd geweest. Dave Bos werd onze nieuwe bassist. Met hem maakten we nieuwe avonturen, gingen we on the road naar Frankrijk en haalden we muzikale kattenkwaad uit. Na 7 jaar met Dave te hebben gespeeld sloeg ook bij deze door ons o zo geliefde bassist het noodlot toe. Na de diagnose hersentumor in januari 2018, hebben we met pijn in ons hart Dave moeten laten gaan. In de zomer van 2018 overleed hij ✟

Basgitarist Rob Fokker van de band Hairy en The Changing Men was al in de periode van Dave onze vervangbassist en na positief overleg besloot Rob zich toe te voegen als vaste bassist van Xcusa. Rob, muziekgenieter en perfectionist pur sang past precies in het mooie Xcusaanse plaatje. Daar zijn we zeer blij mee en we kijken uit naar een te gekke toekomst met elkaar.

Met zo’n 250 optredens op onze CV mogen we ons inmiddels een ervaren semi-professionele band noemen met covers van toen, nu en eigen nummers op het repertoire. We staan garant voor plezier, enthousiasme, entertainment en lekkere poprock met een hoofdletter R…

En dan nog even over de naam Xcusa (‘eks-ku-sa’). De bandnaam ontleent zich van het Italiaanse woord ‘scusa’. Dit betekent ‘sorry’ of ‘excuseer’ op zijn Italiaans. Het moest echter wel een beetje smoelen. Vandaar dat we de ‘S’ hebben vervangen door de ‘X’. Bij het ontstaan van de band was de kwaliteit niet van dien aard, dus een mooi excuus: een gewaarschuwd mens telt voor 2! Nu dragen wij de naam met eer. We zorgen voor een spetterende en gezellige avond en we schamen ons er niet voor!

Have fun enjoying our site and our music!!!
Met Xcusaanse groeten,

Xcusa
21 januari 2019